
http://sporoi-evias.blogspot.gr/
http://sporoi-evias.blogspot.gr/
μπορείτε να το διαβάσετε στο:
http://www.alonaki.com.gr/images/upload-files/teyxos_38_03_2016/index.html#2
Ντοκιμαντέρ για τα σπήλαια της Κύμης - kimanews.gr, δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρ 2012,
στο https://www.youtube.com/watch?v=-Xhj3SxQEoY&feature=youtu.be
Στο βιβλίο - λεύκωμα παρουσιάζονται φωτογραφίες της γνωστής φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου. Θέμα τα ελληνικά νησιά με φωτογραφίες από το 1935 έως το 1955. Περιττό να μιλήσουμε για μια άλλη Ελλάδα.
Το εξώφυλλο της έκδοσης (επάνω). Μετά φωτογραφίες από ανεμόμυλους, ακόμη τότε σε λειτουργία. Επιλέγουμε και πάλι την προβολή αυτών ειδικά των φωτογραφιών για να δείξουμε και τονίσουμε ένα θέμα που οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες θέτουν (και το έπαναλάμβανουμε στην συνέχεια όπως και στην ανάρτησή μας Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ: NELLY΄S - ΚΡΗΤΗ):
την αλλαγή στις κλίμακες, το γιγαντιαίο και αφύσικα υπέρμετρο σε σχέση με τον άνθρωπο και το τοπίο εκεί όπου εγκαθίστανται. Ας προσέξουν ιδιαίτερα οι φίλοι και υπερασπιστές των σύγχρονων α/γ (που μερικές φορές λένε: "και τι σας πειράζουν; και παλιά υπήρχαν οι ανεμόμυλοι") το πόσο μικροί είναι οι ανεμόμυλοι, πόσο κοντινοί προς τις διαστάσεις του ανθρωπίνου σώματος και εν τέλει πόσο αρμονικά ενταγμένοι στο τοπίο. Οι συγκρίσεις με τις όλο και πιο γιγαντιαίες σύγχρονες βιομηχανικές α/γ και τα συνακόλουθα συμπεράσματα δεν έιναι δύσκολα.
Συνοπτικά στοιχεία για την έκδοση: ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - ΝΗΣΙΑ (H ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ), Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη - Ειδική έκδοση για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 2014.
H οικονομική κρίση έχει βάλει προσωρινό φρένο στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων. Οι εταιρείες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το νέο καθεστώς για τις ΑΠΕ που θα ορίζει εκ νέου τις τιμές πώλησης του ρεύματος, τη φορολόγηση και άλλα θέματα. Επίσης προς το παρόν η χρηματοδότηση των έργων από τις τράπεζες έχει παγώσει. ΄Οταν αυτά τα εμπόδια ξεπεραστούν η Νότια Εύβοια θα αντιμετωπίσει μια πλημμυρίδα ανεμογεννητριών επειδή οι εγκαταστάσεις που αφορούν την Περιοχή μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης.
Σε τοπικό επίπεδο ο Δήμος Καρύστου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9/3/2016 έδειξε θετική στάση προς τα νέα Αιολικά Πάρκα που θεωρούνται μια ευκαιρία οικονομικής ενίσχυσης για το Δήμο και για τους ιδιοκτήτες γης. ΄Ομως η προσδοκία του άμεσου οφέλους, χάνει οποιαδήποτε σημασία μπροστά στις βαριές συνέπειες που θα υποστούν το φυσικό περιβάλλον, η τοπική οικονομία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος ... Το ζητούμενο είναι να προλάβουμε το κακό προτού συμβεί ή τουλάχιστον να μην το προκαλούμε. Η Νότια Καρυστία έχει να χάσει πολλά από την εγκατάσταση των εκατοντάδων ανεμογεννητριών, αντίθετα δεν έχει να κερδίσει τίποτα.
Όσοι βλέπουν τον κίνδυνο, μπορούν να υπογράψουν τη διαμαρτυρία μας:
https://www.change.org/p/...A%CE%B1
2. Καστανόλογγος Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανιστού θα προτείνουμε στο Δήμο Καρύστου και το Δασαρχείο Αλιβερίου την περίφραξη μικρής έκτασης στον Καστανόλογγο για να πετύχουμε πιο αποτελεσματικά την αναγέννηση των καστανιών. 3. Διαχείριση σκουπιδιώνΣτη χωματερή της Καρύστου έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του χώρου και το έργο έχει αναλάβει εργολάβος. Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε διαβούλευση ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών όλων των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το πρώτο ξεκίνησε το 2005 ...
Το νέο σχέδιο κινείται στα αχνάρια του παλιού. Ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών του Δήμου μας θα μεταφέρεται στη Χαλκίδα για μηχανικό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων και ταφή των υπολειμμάτων. Η κομποστοποίηση δεν έχουμε καταλάβει εάν θα γίνεται τοπικά ή κάπου αλλού μακριά. Είναι σίγουρο πάντως ότι η μεταφορά συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Η διαχείριση των σκουπιδιών από οικονομική πλευρά συμφέρει να γίνεται τοπικά.
Εκτός όμως από τον μειονεκτικό σχεδιασμό και η συμμετοχή των κατοίκων στην ανακύκλωση είναι προβληματική. Εδώ και καιρό οι μπλε κάδοι έχουν σταματήσει να δέχονται μόνο ανακυκλώσιμα και είναι αποδέκτες σύμμεικτων σκουπιδιών όπως οι κοινοί κάδοι. Αυτή η κατάσταση προκαλεί την απογοήτευση στους φίλους της ανακύκλωσης.
Μήπως ο Δήμος πρέπει να επιβάλλει τη σωστή χρήση των μπλε κάδων; Είναι δύσκολη η δημιουργία σωστών συνηθειών, όμως διαφορετικά θα έχουμε μόνο σύμμεικτα σκουπίδια και μετά θα διαμαρτυρόμαστε για το αυξημένο κόστος των δημοτικών τελών.
4. Εκδηλώσεις και δράσειςΓενική Συνέλευση και εκλογές στα τέλη Ιουνίου.
Προβολή του ντοκιμαντέρ 'ο Ασκος του Αιόλου'.
Καθαρισμός του μονοπατιού Μύλοι - Κύλινδροι.
Ο χρόνος, ως συνήθως, ασφυκτικά μικρός για ένα τέτοιο ζήτημα.
(από το δελτίο του ΤΕΕ)
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ μέχρι τις 27 Ιουνίου το σχέδιο νόμου «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αυτό το σχέδιο νόμου «στοχεύει στην ανάπτυξη μίας νέας επικρατούσας κατάστασης για την στήριξη των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) συμβατής, πέραν των άλλων, με τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)». Επιπλέον, αναμορφώνεται το καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΥΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε επίπεδο κόστους - οφέλους για την κοινωνία.
Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «προωθεί τη βέλτιστη αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διασφαλίζει την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων για τις ΑΠΕ και την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, ενώ σημαντική αναμένεται η συμβολή του στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».
Οι απόψεις και προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 και ώρα 14:00.
Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ στον ιστοχώρο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=7396
Τ.Κ
από το http://koumiotis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_82.html
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ και τα χωριά της
περισσότερα στο http://koumiotis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_82.html
Το Αιγαίο στο Διεθνή Χάρτη Επιστημονικής Εκπαίδευσης:
Η Γνώση στηρίζει την Προστασία και την Ανάπτυξη
500 νέοι επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές από 22 χώρες, επισκέπτονται αυτή την περίοδο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, για να μελετήσουν τη σπάνια φύση των νησιών μας.
Με στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου στο διεθνή χάρτη των σημαντικών πεδίων επιστημονικής εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έπειτα από προεργασία 16 ετών, προσελκύει στα νησιά του Αιγαίου μεγάλο αριθμό επιστημόνων, ακαδημαϊκών, φοιτητών και μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη.
Μόνο κατά τους επόμενους μήνες, θα συμμετάσχουν στην καινοτόμο σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής προστασίας που διεξάγεται αυτή την περίοδο, σχεδόν 500 συμμετέχοντες από πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία από 22 χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Αυστραλία και από όλη την Ευρώπη). Τα περισσότερα από τα μαθήματα αυτά, είναι υποχρεωτικά, εξεταζόμενα και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών για τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίκεντρο αυτών των δράσεων επιστημονικής εκπαίδευσης είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών, καθώς και το νησί της Σάμου όπου βρίσκεται η κύρια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».
συνέχεια στο https://madmimi.com...73d8
Μεγαλώνει το δίκτυο Natura στην Εύβοια με την ένταξη νέων περιοχών- Τεράστιες αλλαγές στη χρήση γης
πηγή: http://notios-evoikos.blogspot.gr/2016/06/natura.html
Από αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκύψει ότι το Δίκτυο Natura 2000 της Ελλάδας χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέες περιοχές ώστε να θεωρείται επαρκές σε ότι αφορά στην προστασία των τύπων οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχει αποσταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική επιστολή EU PILOT.
Με βάση μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ - έργο εποπτείας) αλλά και λοιπές τεκμηριωμένες μελέτες και χρησιμοποιώντας κατάλληλα κριτήρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, έχουν καταλήξει σε πρόταση 100 νέων περιοχών Natura 2000, η οποία θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ από 22.6.2016 μέχρι 22.7.2016 Στην αναφερόμενη ιστοσελίδα υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακα των προτεινόμενων περιοχών με τα χαρακτηριστικά τους, χάρτης του συνόλου των περιοχών καθώς και της κάθε περιοχής ξεχωριστά σε μορφή εικόνας, χάρτες των προτάσεων σε GIS και το σχετικό τεύχος με την αξιολόγηση του συντονιστή του έργου της εποπτείας.
Οι προτάσεις αφορούν σε 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 1 περιοχή που προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Ορισμένες περιοχές προτείνονται ως επεκτάσεις υφιστάμενων και ορισμένες ως νέες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους - στόχου, προστατεύονται παράλληλα και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Οι προτάσεις αφορούν κατά κύριο λόγο στο θαλάσσιο τμήμα του Δικτύου Natura 2000. Σε ότι αφορά στις ΖΕΠ, βασικό άξονα της πρότασης αποτελούν οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ). Η επιλογή αυτή συνάδει με τη νομολογία του ΣτΕ που πρόσφατα σε απόφασή του αναγνώρισε καθεστώς θεσμικής προστασίας για τις περιοχές ΙΒΑ αντίστοιχο με αυτό των ΖΕΠ. Δεν προτείνονται χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ καθώς σύμφωνα με απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων το Νοέμβριο 2011 το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της χώρας θεωρείται επαρκές. Περαιτέρω, χρησιμοποιήθηκε σε γενικές γραμμές ως κριτήριο το αναφερόμενο στην Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 25/10/2007 για την κάλυψη των χερσαίων ΙΒΑ από τις ελληνικές ΖΕΠ, ότι κάθε ΙΒΑ θα πρέπει να καλύπτεται από ΖΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%.
Μετά την αφαίρεση των αλληλεπικαλύψεων εκτάσεων από το ήδη υφιστάμενο Δίκτυο καθώς και των αλληλεπικαλύψεων των προτεινόμενων νέων εκτάσεων, οι προτάσεις νέων περιοχών καλύπτουν έκταση που ανέρχεται σε 1.590.738 ha και καλύπτει περίπου 0,36% της χέρσου και 17,0% των εθνικών χωρικών υδάτων.
Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο Δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 419 περιοχές που καλύπτουν 27,2% της έκτασης της χέρσου και 6,12% των χωρικών υδάτων.
Δείτε τα:
Σχετικά αρχεία πρότασης Σχετικοί χάρτες http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GRΟι δηλώσεις νομιμοφροσύνης υποβάλλονται στο φυσικό τους χώρο: στο συνέδριο του Economist.Μετά τον πρωθυπουργό και τον κ. Σκουρλέτη, σειρά είχε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης.Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με τη λογική "βαράτε με κι ας κλαίω" παρουσίασε το σχέδιο της μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά, κάτω από 50%.
Για να μην κοπιάζουν, μάλιστα, οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (ελεύθερη αγορά, είπαμε!), η ΔΕΗ θα δημιουργήσει εταιρείες λιανικής με πελάτες της από όλες τις κατηγορίες, με εγγυημένες για ένα διάστημα τιμές χονδρικής, τις οποίες θα διαθέσει με διαγωνισμό έναντι ανταλλάγματος στους άλλους προμηθευτές. Η πρώτη εταιρεία, με μερίδιο 6-7%, δηλαδή περίπου 400.000 πελάτες, επιδιώκεται να είναιέτοιμη το Σεπτέμβριο.
Δικαιολογημένα αισιόδοξος ο κ. Παναγιωτάκης: "Πιστεύουμε ότι όσοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν την αγορά στρατηγικά θα ανταποκριθούν".
https://www.dei.gr/Documents2/DELTIA%20TYPOY/%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F%20%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%20%CE%94%CE%95%CE%97%20%CE%91%CE%95%2023062016.pdf
ΤΚ
το τώρα-αυτό που έγινε από τους "υπεύθυνους (;;;)"
το πριν-αυτό που υπήρχε και δεν τους άρεσε
Το βιβλίο αυτό του Μιχάλη Ποντίκη παρουσιάσθηκε τον προηγούμενο χρόνο. Θέμα του είναι (και ολόκληρος ο τίτλος του): ΛΙΘΑΝΑΓΛΥΦΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ και ΟΛΟΣΩΜΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ σε ΚΤΙΡΙΑ της ΚΥΜΗΣ και της ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ.
Στην συνέχεια το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου και οι σελίδες 23-25 με γενικές παρατηρήσεις για τις τεχνικές πλευρές του θέματος.
Τα λιθανάγλυφα, που ακόμη βρίσκονται σε κτίρια της περιοχής μας, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό και στόλισμα που έρχεται από άλλους καιρούς και άλλες κοινωνίες. Και φυσικά από μια πολύ διαφορετική οικοδομική και αρχιτεκτονική τέχνη. Είναι λοιπόν χρήσιμη η έρευνα και καταγραφή του Μιχάλη Ποντίκη και έρχεται σαν συμπλήρωμα στις μέχρι τώρα αξιόλογες δουλειές του που μας γνωρίζουν και αναδεικνύουν πράγματα του τόπου μας και της ιστορικής-πολιτιστικής πραγματικότητάς μας.
Ένα πρόβλημα μόνο επισημαίνουμε στην έκδοση (ώστε στο μέλλον είτε να διορθωθεί είτε να απόφευχθεί σε άλλες σχετικές εργασίες). Οι παραπομπές του κειμένου στις συνοδευτικές φωτογραφίες γίνεται χωρίς αρίθμηση (ή αυτό που πολλοί ονομάζουν "λεζάντες"). Πολλές φορές δεν είναι σαφές ποια φωτογραφία αφορά ποιο σπίτι του κειμένου. Αυτό μπερδεύει και κουράζει τον αναγνώστη και δυσκολεύει την μελέτη. Βέβαια γίνεται αντιληπτό ότι σε μια προσωπική έκδοση δεν μπορεί να υπάρχουν οι δυνατότητες που υπάρχουν σε εκδοτικούς οίκους κλπ. Επειδή όμως γνωρίζουμε την σημασία που δείχνει ο Μ. Π. στις λεπτομέρειες το επισημαίνουμε.
Συνοπτικά στοιχεία για την έκδοση: ΛΙΘΑΝΑΓΛΥΦΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ και ΟΛΟΣΩΜΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ σε ΚΤΙΡΙΑ της ΚΥΜΗΣ και της ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ. Συγγραφέας: Mixάλης Γ. Ποντίκης (έκδοση του συγγραφέα), Κύμη 2015.
http://www.kallitexnikipaideia.gr/article.php?id=744
Ταΐζοντας Μαυροπετρίτη με κομμάτια... πλαστικού
πηγή: Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/864226/article/epikairothta/perivallon/taizontas-mayropetrith-me-kommatia-plastikoy
Της γερακίνας ο γιος τρέφεται με πλαστικό! Με έκπληξη παρατήρησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» ένα ενήλικο γεράκι (Μαυροπετρίτη) να δίνει για τροφή στους νεοσσούς του, ένα κομμάτι πλαστικό!
Το αποκαλυπτικό περιστατικό καταγράφηκε στη βραχονησίδα Ανυδρο, η οποία βρίσκεται βόρεια της Πάτμου και ανήκει στο Μόνιμο Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αρκιών και νησίδων Βορείου Πάτμου. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διεθνώς Μαυροπετρίτης να τρέφεται με πλαστικό και γι' αυτό πραγματοποιήθηκε επιστημονική ανακοίνωση στο περιοδικό «Marine Pollution Bulletin».
«Η φωλιά, που κουβάλησε την «πλαστική τροφή» ο Μαυροπετρίτης, δεν βρίσκεται σε κάποιο πολυσύχναστο νησί, αλλά σε μια ακατοίκητη και απόκρημνη νησίδα, στην Ανυδρο, σε μια προστατευόμενη περιοχή, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura. Δυστυχώς, η πλαστική ρύπανση δεν κάνει διακρίσεις, ταξιδεύει σε όλο το Αιγαίο, είτε σε μεγαλύτερα ορατά κομμάτια είτε σε μικροπλαστικά αόρατα με γυμνό μάτι. Κινείται ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους», λέει στην «Κ» η κ. Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος». Σε παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου σε 167 παραλίες σε όλο το Αιγαίο, από τις πιο πολυσύχναστες στον Σαρωνικό και στις Κυκλάδες, μέχρι απομονωμένες και ερημικές, βρέθηκαν σε όλες μεγάλες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών. Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι πως το συγκεκριμένο πλαστικό είναι από υλικό συσκευασίας, προερχόμενο από την Τουρκία.
«Η καταγραφή αυτής της ασυνήθιστης συμπεριφοράς αποτελεί άλλη μία ιδιαίτερα ανησυχητική απόδειξη της δραματικής έκτασης που έχει πλέον η ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία διασκορπίζονται ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές των θαλασσών μας. Οι συνέπειες είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά φυσικά και για τον άνθρωπο», συμπληρώνει η κ. Μήλιου. Μέχρι τώρα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση στο «Marine Pollution Bulletin», δεν είχε καταγραφεί βρώση πλαστικού από αρπακτικά πουλιά, εκτός των γυπών και άλλων ειδών που τρέφονται με ψοφίμια.
Το πλαστικό γεύμα στη φωλιά των γερακιών καταγράφηκε στο πλαίσιο έρευνας του «Αρχιπελάγους», σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής, με χρήση δικτύου καμερών, μέσω του οποίου παρακολουθείται η συμπεριφορά των γερακιών κατά το φώλιασμα. Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) είναι ένα είδος μικρόσωμου γερακιού. Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη και την ανατολική Αφρική και φτάνουν την άνοιξη στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, όπου βρίσκουν ιδανικούς τόπους φωλιάσματος. Το φθινόπωρο επιστρέφουν πίσω στην Αφρική, αφού πρώτα έχουν αναπαραχθεί στο Αιγαίο. Ο Μαυροπετρίτης τρέφεται με έντομα και μικρά μεταναστευτικά πτηνά, με τα οποία μάλιστα ταΐζει τους νεοσσούς του. Στον 21ο αιώνα της πλαστικής ρύπανσης, κινδυνεύει να βάλει και το πλαστικό στη δίαιτά του.
Σε εντόσθια ψαριών
Ηδη αυτό έχει συμβεί με τα ψάρια, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι μας. Οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους» έχουν παλιότερα εξετάσει τρία από τα πλέον συνηθισμένα στο Αιγαίο είδη ψαριών: τον γαύρο, τον κολιό και τον τόνο. Στα στομάχια των περισσότερων ψαριών που εξετάστηκαν βρέθηκαν μικροΐνες πλαστικού και μάλιστα σε ποσοστό 100% για τον τόνο, 91% για τον κολιό και 85% για τον γαύρο. Ευτυχώς, τα εντόσθια των ψαριών συνήθως καθαρίζονται πριν από το μαγείρεμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν οι χημικές ενώσεις του πλαστικού στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα θραύσματα πλαστικού στη Μεσόγειο ξεπερνούν τα 250 δισ. κομμάτια, ενώ τα επιπλέοντα πλαστικά είναι από 1.000-3.000 τόνους. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι πως τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά μέρη (μικροπλαστικά ονομάζονται όσα είναι κάτω των πέντε χιλιοστών) και σε μικροπλαστικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να περισυλλεγούν, αλλά μπορούν να καταλήξουν πιο εύκολα στα ψάρια και όχι μόνο», τονίζει στην «Κ» ο κ. Θόδωρος Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους». Τα πλαστικά είδη αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι πιστεύαμε παλιότερα, ειδικά υπό την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και της θάλασσας. «Ολο και νέοι τύποι πλαστικού μπαίνουν κάθε έτος στη ζωή μας και απορρίπτονται τελικά στο περιβάλλον», λέει ο κ. Τσιμπίδης.
Οχι μόνο τα ψάρια, αλλά και το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με πλαστικό
πηγή: Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/863361/article/epikairothta/perivallon/oxi-mono-ta-yaria-alla-kai-to-zwoplagkton-trefetai-me-plastiko
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 11.06.2016
Μπορεί να μην έχουν ανοίξει ακόμα φαστφουντάδικα κάτω από τη θάλασσα, αλλά τα νεαρά ψάρια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φάνε πλαστική τροφή, όταν τη βρουν μπροστά τους! Το εύρημα αυτό, επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς οι ωκεανοί και οι θάλασσές μας αντιμετωπίζονται από πολλούς ως υγροί... σκουπιδοτενεκέδες! Μελέτη του 2015 υπολόγιζε πως περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών (σακούλες, μπουκάλια, συσκευασίες, μικροαντικείμενα) απορρίπτονται στις θάλασσες κάθε χρόνο. Η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια τόνους το έτος. Το πείραμα του πανεπιστημίου της Ουψάλας έγινε με μικρές πέρκες, οι οποίες βρίσκονταν σε δεξαμενές νερού. Σε αυτές ρίχτηκαν ποσότητες πλαστικού, σε μικροσκοπικά κομμάτια. Αυτό που κατέγραψαν οι ερευνητές είναι πως τα ψαράκια έτρωγαν το πολυστυρένιο με μεγάλη όρεξη, αφήνοντας το ζωοπλαγκτόν που υπήρχε γύρω τους. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science» της σουηδικής ερευνητικής ομάδας, η μεγάλη κατανάλωση πλαστικού οδήγησε τις νεαρές πέρκες να γίνονται πιο αργές και μικρόσωμες. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα, αν συνυπολογιστούν τα ευρήματα περυσινής έρευνας, που κατέδειξε πως το ίδιο το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με πλαστικά! Ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, χρησιμοποιώντας ειδική βιντεοσκόπηση κατέγραψαν κωπήποδα -μικροσκοπικούς οργανισμούς που τρέφονται με φύκη- να ενθυλακώνουν μικροπλαστικά. Συγκεκριμένα, μικροσκοπικά σφαιρίδια πολυστυρενίου κόλλησαν στα πόδια ενός κωπήποδου, το οποίο στη συνέχεια ενσωμάτωσε τα σφαιρίδια, τα οποία με τον τρόπο αυτό συσσωρεύονται στον οργανισμό του. Οι ερευνητές από το Εργαστήριο Θαλάσσιων Ερευνών του πανεπιστημίου του Πλίμουθ εντόπισαν 13 οργανισμούς ζωοπλαγκτούν (μεταξύ αυτών και προνύμφες καβουριών και στρειδιών), που έφαγαν σφαιρίδια πολυστυρενίου. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς το ζωοπλαγκτόν αποτελεί βασικό κρίκο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. «Η πεποίθηση που είχαμε έως πρόσφατα ότι απαιτούνται αιώνες για να διασπαστεί το πλαστικό, έχει αποδειχθεί από σύγχρονη έρευνα από το Ινστιτούτο μας, αλλά και από πολλά ερευνητικά ιδρύματα διεθνώς ότι είναι λαθεμένη έως και παραπλανητική. Διάφοροι τύποι πλαστικού (π.χ. μπουκάλια, σακούλες κ.λπ.) όταν ελευθερωθούν στο περιβάλλον, πολύ γρήγορα, σε διάστημα ακόμα και λίγων μηνών, γίνονται μη ανακτήσιμα, και αρχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους στο φυσικό περιβάλλον», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Θόδωρος Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος». Η έκθεση στον ήλιο, η επίδραση του νερού και η χημική αποσύνθεση διασπούν τα πλαστικά αντικείμενα σε μικροσκοπικά μέρη (μικροπλαστικά ονομάζονται όσα είναι κάτω των πέντε χιλιοστών), ακόμα και σε μικροπλαστικές ίνες. Αυτές πλέον όχι μόνο είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθούν, αλλά πολύ πιο εύκολα μπορούν να καταλήξουν στα στομάχια των ψαριών και όχι μόνο. Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» πραγματοποιεί εδώ και χρόνια έρευνα για την παρουσία πλαστικού στη θάλασσα. Αρχικά πήρε δείγματα από 167 παραλίες από διάφορα μέρη του Αιγαίου, από τον Σαρωνικό μέχρι απομακρυσμένα νησιά. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ανησυχητικό: υπήρχε εκτεταμένη παρουσία μικροσκοπικών θραυσμάτων πλαστικού σε όλες τις παραλίες που εξετάστηκαν. Μάλιστα, ακόμη και σε απομονωμένες παραλίες οι συγκεντρώσεις ήταν ανάλογες των πολυσύχναστων τουριστικών ακτών! «Αυτό που είδαμε είναι πως ο κύριος παράγοντας είναι τα θαλάσσια ρεύματα, που οδηγούν τα σκουπίδια και τις μικροπλαστικές ίνες στα πιο αναπάντεχα σημεία, καταστρέφοντας παραλίες», λέει στην «Κ» η κ. Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπελάγους». Στη συνέχεια, οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους» εξέτασαν τρία είδη κοινών ψαριών στο Αιγαίο, τον γαύρο, τον κολιό και τον τόνο. Στα στομάχια και των τριών ειδών βρέθηκαν μικροΐνες πλαστικού, σε ποσοστά 85% για τον γαύρο, 91% για τον κολιό και 100% για τον τόνο. Βεβαίως συνήθως καθαρίζουμε τα ψάρια από τα εντόσθια κι αυτό είναι μια πρώτη ασπίδα προστασίας, αλλά η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο με την απαλλαγή της θάλασσας και ευρύτερα του περιβάλλοντος από τους πλαστικούς εισβολείς.
όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21.15
για τον Σωτήρη Χρυσανθακόπουλο και το σπίτι του στον Πύργο και για τον γιατρό Γεώργ. Παπανικολάου:
Έκθεση για την εποχή της δημιουργίας στην Ποταμία Κύμης
Έκθεση με θέμα την εποχή της δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 6 Αυγούστου έως το Σάββατο 13 Αυγούστου στον εκθεσιακό - μουσειακό χώρο, «Το λιοτρίβι του Κασομούλη» στην Ποταμία Κύμης.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από το Σάββατο 6 Αυγούστου έως το Σάββατο 13 Αυγούστου και ώρες 18.30 μμ έως 21.00 μμ.
Ο ποιητικός τίτλος της έκθεσης «Η εποχή της δημιουργίας» αφορά ανθρώπους, κτίρια και τεχνικές υποδομές της παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης μέχρι το έτος 1950.
Το υλικό που παρουσιάζεται πρόκειται για μια σημερινή φωτογραφική προσέγγιση καθώς και επιλογή από παλαιότερες φωτογραφίες.
πηγή: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=43573
Μια μοναδική συνάντηση με καρέτα στον βυθό της Ζακύνθου
από το
Καλοκαίρι είναι! Ας αρχίσουμε να το πλησιάζουμε λίγο!
εξώφυλλο και οπισθόφυλλο από τα Μυστικά της Θάλασσας
Εξώφυλλο και εικόνα της πρώτης ιστορίας από το Εμείς και η θάλασσα
Συνοπτικά στοιχεία για τις εκδόσεις: ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ και ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η θάλασσα. Συγγραφέας και των δύο είναι ο Θέμος Ποταμιάνος.
Εκδ.: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ "ΕΣΤΙΑΣ", Ι. Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α.Ε.
Η Εικονογράφηση είναι του Ε. Σπυριδωνος και τυπογραφείο των Αφών Γ. Ρόδη.
οι προτάσεις μας απο το περσινό καλοκαίρι: προτάσεις ανάγνωσηςΚατά του Αιολικού Πάρκου και των γιγαντιαίων Ανεμογεννητριών που θα καταστρέψουν το μοναδικό τοπίο και βιότοπο της Κορασίδας, του Κάλαμου, του ακρωτηρίου της Οχτωνιάς και των μοναδικών βράχων Καράρα.
afisa3.pdf
prosklisi3.pdf