Quantcast
Channel: Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης - (ΕΠΠΠΟ Κύμης)
Viewing all articles
Browse latest Browse all 197

Λευτέρης Ρόρρος (μικρό αφιέρωμα από το βιβλίο-κατάλογο της έκθεσης)

$
0
0

Μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στην έκθεση του Μορφωτικού Συλλόγου Κύμης, στο Λαογραφικό Μουσείου (8 Αυγούστου - 19 Σεποτεμβρίου 2015). Στο ταλέντο το γεμάτο υποσχέσεις του δυστυχώς τόσο πρόωρα χαμένου ζωγράφου, που αγάπησε, συνδέθηκε και δούλεψε στην Κύμη της δεκαετίας του ΄60.

Ρόρρος2.jpg

αυτοπροσωπογραφία

Ακολουθεί από το https://www.ebooks.gr/...15.html, το πιο κάτω κείμενο του Άγγελου Δεληβορριά.

"Το ζωγραφικό έργο του Λευτέρη Ρόρρου (1939-1967) έγινε γνωστό στο κοινό με τις δύο αναδρομικές εκθέσεις που οργάνωσαν στην Αθήνα η γκαλερί Άστορ το 1969 και στη Θεσσαλονίκη η Αίθουσα Τέχνης την ίδια χρονιά, όταν ο ίδιος δεν βρισκόταν πια στη ζωή. Τα τριανταπέντε χρόνια που πέρασαν από τότε, είναι αρκετά για την επιβεβλημένη επανεκτίμηση των αισθητικών (εικαστικών) του προσανατολισμών, σε σχέση και με τις καταθέσεις των άλλων ζωγράφων της γενιάς του. Όσα αριθμητικά περιορισμένα δείγματα της δουλειάς του απαρτίζουν συνολικά το σώμα της παραγωγής του δεν μας επιτρέπουν εντούτοις να μιλάμε παρά μόνο για εκλάμψεις ενός ταλέντου που, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ανθίσει, να ωριμάσει και να εξελιχτεί.

Το έργο του Ρόρρου διαμορφώνεται μέσα σ' ένα διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, από το 1958, όταν εγγράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και εντάσσεται στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη, ως το 1967. Σε μια περίοδο δηλαδή ιδιαίτερα κρίσιμη για την νεοελληνική τέχνη, όταν οι αφαιρετικές τάσεις της εικαστικής έκφρασης ταυτίζονται, σταδιακά, με την έννοια του μοντέρνου και κυριαρχούν. Η εξελικτική αυτή διαδικασία ελάχιστα τον απασχολεί κι ακόμα λιγότερο τον επηρεάζει: από τις δοκιμές-σπουδές της Σχολής, μέχρι τις πιο προσωπικές δημιουργίες της περιόδου της Κύμης, όπου πέρασε τον τελευταίο και πιο παραγωγικό χρόνο της ζωής του, παραμένοντας πιστός στην παραστατική ζωγραφική και ακολουθώντας μια ξεχωριστή, όσο και μοναχική πορεία, γεμάτη από ευαισθησία για τους ανθρώπους και για τα πράγματα.

Έχει μια αναμφισβήτητη γοητεία η μελέτη, στην ουσία η εκ νέου ανακάλυψη του ζωγράφου και του έργου του, μια γοητεία που κρύβεται στην αναζήτηση, σε ένα πρωτογενές έργο, όσων στοιχείων του προσδίδουν μια ξεχωριστή σημασία και μάλιστα τώρα, που το συγκινησιακό βάρος από την πρόωρη απώλεια του ζωγράφου είναι λιγότερο έντονο.

Η αναδρομική έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, φιλοδοξεί να αναδείξει όλες τις πλευρές του έργου ενός καλλιτέχνη το οποίο, παρά τη σύντομη διάρκεια του, δικαιούται να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στη νεοελληνική τέχνη".

Ρόρρος1.jpg

πλατεία Κύμης, το Κρίνειο

Ρόρρος3.jpg

Ο Βασίλης Λούλης, κουμιώτης Λογοτέχνης (Λυσίκομος Εκάβη κα)

Ρόρρος4 001.jpg

πόσο επίκαιρα τα συνθήματα εκείνης της εποχής...

Ρόρρος5.jpg

Ρόρρος6.jpg

χειρόγραφο σημείωμα του δάσκαλού του, του Μόραλη

Ρόρρος7.jpg

Ρόρρος8.jpg

χρησιμοποιείται και στην αφίσσα της έκθεσης

Συνοπτικά στοιχεία για την έκδοση: Ρόρρος Λευτέρης, επιμέλεια της Λέλας Σταματίου, εκδ.: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2007.

alt

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης "Λευτέρης Ρόρρος", η οποία οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (13/04/07 - 06/05/07). Περιέχει κείμενα των Άγγελου Δεληβορριά, Γιάννη Μόραλη, Χάρη Καμπουρίδη, Γιάννη Βαλαβανίδη, Βάσως Κυριάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Δήμου Σκουλάκη, Βασίλη Λούλη, Λέλας Σταματίου, Χρήστου Βαλαβανίδη.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 197

Trending Articles